Faza uderzeniowa
Najbardziej drastycznym etapem diety Dukana jest jej pierwsza faza – Protal I – nazywana także fazą uderzeniową lub ataku. Dr Pierre Dukan opracował swoją dietę proteinową opierając się na długoletnich obserwacjach klinicznych pacjentów z nadwagą i otyłością. Uwzględnił zatem specyficzne zachowania i odczucia osób odchudzających się w trakcie trwania kuracji. Zdawał sobie doskonale sprawę, że efekty widoczne po kilku dniach stosowania diety odchudzającej najbardziej skutecznie mobilizują kuracjuszy do jej kontynuowania. Mając to na uwadze jako zadanie fazy uderzeniowej określił utratę kilku kilogramów masy ciała kuracjusza w ciągu około tygodnia. A zatem jest to krótki etap bardzo intensywnego atakowania tkanki tłuszczowej.
Prawidłowo zaplanowana faza uderzeniowa powinna trwać pięć dni, w czasie których dozwolone jest spożywanie jedynie chudego mięsa, najlepiej grillowanego lub pieczonego. Możemy także jeść podroby takie jak: wątroby drobiowe, wołowe i cielęce; ozory cielęce lub wołowe (czubek) lub cynadry. Nie ma też zakazu spożywania chudych wędlin z zawartością tłuszczu do 4%, czyli prawdziwej chudej szynki, golonki, wędlin z indyka lub wieprzowych (oczywiście chudych), natomiast nie należy jeść wędzonej szynki. Nie wolno spożywać także mięsa ptaków o płaskich dziobach, czyli kaczek i gęsi. Można za to jeść pozostały drób, jednak należy spożywać go bez skóry, ponieważ pod skórą znajduje się najwięcej tłuszczu. Polecane są wszystkie ryby, niezależnie od tego, czy są to ryby tłuste, chude, białe. Mogą być podawane w dowolnej postaci: surowe, pieczone, wędzone lub gotowane (sardynka, makrela, tuńczyk, łosoś, sola, dorsz, dorada, okoń, merlan, reja, pstrąg, miętus). Można również spożywać ryby w konserwach, ważne jednak, aby były to ryby w sosie własnym, a nie przykładowo w oleju. Tę fazę diety możemy również urozmaicić owocami morza w postaci skorupiaków i mięczaków takich jak: krewetki, gambasy, kraby, homary, czy ostrygi. Ponadto bardzo wskazane jest spożywanie chudego nabiału. Zaleca się odtłuszczone twarożki, serki homogenizowane, jogurty, najlepiej naturalne (choć można spożywać też owocowe, ale należy je ograniczyć do najwyżej dwóch jogurtów dziennie). Dozwolone są jaja w każdej postaci. Niezmiernie istotne jest wypijanie dużej ilości wody mineralnej o niskiej zawartości soli mineralnych, jednak kawa, herbata, napoje i herbatki owocowe są również dozwolone. W trakcie diety proteinowej organizm człowieka jest poddawany oczyszczaniu z toksyn, które wydalane są z ustroju wraz z potem lub moczem. Wypijanie co najmniej półtora litra niskomineralizowanych płynów dziennie w sposób wydatny przyczynia się przyspieszenia procesu wydalania toksyn z organizmu. Do słodzenia kawy czy herbaty można użyć słodziku, do przyprawiania potraw octu, tymianku, ziół, pietruszki, cebuli, szczypiorku, czosnku oraz innych przypraw wspomagających trawienie (musztarda, sól w niewielkiej ilości, cytryna – jako sok z owocu, ogórki korniszony). Przyprawy dodatkowo wpływają na odczucie sytości.
Efekt odchudzania w fazie uderzeniowej kuracji Dukana jest bardzo zbliżony do rezultatów głodówki, jednak należy wyraźnie zaznaczyć, że dieta białkowa nie powoduje dyskomfortu spowodowanego uczuciem głodu. Ponadto dieta proteinowa dostarcza organizmowi dużych ilości białek oraz innych składników odżywczych, które mają fundamentalne znaczenie w stymulowaniu i regulowaniu procesów przemiany materii w organizmie. Białka stanowią materiał budulcowy dla mięśni, kości, skóry, paznokci, krwi i innych tkanek, a także hormonów. Odpowiadają ponadto za prawidłowy rozwój człowieka oraz są bardzo ważnym źródłem energii. Przy spalaniu 1g białka powstaje około 4 kcal energii, dlatego będąc na diecie proteinowej nie jesteśmy osłabieni w takim stopniu jak na głodówce. Nadmiar białka wydalany jest z ustroju człowieka, co w naturalny sposób zabezpiecza organizm przed nadmiarem tego składnika.