Faza równowagi
Faza równowagi – Protal II – to drugi etap diety Dukana, nazywany też fazą równomiernego rytmu utraty wagi lub etapem wzmocnienia. Jej głównym celem jest dalszy, chociaż już nie tak błyskawiczny spadek masy ciała. Ten etap kuracji polega przede wszystkim na wzmocnieniu i przedłużeniu efektów odchudzania. Po bardzo restrykcyjnej fazie uderzeniowej rozpoczyna się spożywanie bardziej różnorodnej żywności, tak aby organizm nie uodpornił się na dietę. Ten etap przywraca codziennie niewielką ilość węglowodanów, co warunkuje nieznaczny wzrost spożycia kalorii w celu uniknięcia nagłego wydzielania insuliny – hormonu pobudzającego wzrost komórek tłuszczowych.
Etap równowagi to faza naprzemiennej diety proteinowej i warzyw, w której można spożywać dowolne pokarmy z fazy uderzeniowej oraz dodatkowo warzywa, zarówno w postaci surowej, jak i gotowanej. Naprzemienność kuracji polega tu na stosowaniu diety białkowej przez pięć dni, a przez kolejne pięć dni diety warzywnej. Kuracjusze, dla których taki sposób odżywiania nie jest, z różnych powodów, możliwy do zaakceptowania, mogą stosować system przemienny 1/1. W takim schemacie przez jeden dzień spożywa się jedynie produkty białkowe z fazy pierwszej, a następnego dnia – warzywa, które wpływają stymulująco na przemianę materii, ponieważ są źródłem dużej ilości błonnika. Typowy dzień na tym etapie diety rozpoczynamy śniadaniem składającym się z jednego niesłodzonego napoju, jednej porcji protein, jednego produktu mlecznego oraz dwóch kromek pełnoziarnistego chleba. Na lunch i obiad możemy przygotować sałatkę albo proteiny, chude mięso w ilości co najmniej 150g albo porcję ryby nie mniejszą niż 200g. Posiłek uzupełniamy warzywami w nieograniczonej ilości i jednym owocem. Bardzo wskazane są: pomidory, ogórki, szpinak, cukinia, pory, szparagi, zielona fasolka, papryka, kapusta, grzyby, seler, koper, sałata, cykoria, rzodkiewki, boćwina, bakłażany, marchew i buraki (w umiarkowanych ilościach). W dalszym ciągu nie należy spożywać: kartofli, grochu, ryżu, soczewicy, kukurydzy, zielonego groszku, fasoli, czy karczochów. Możemy jeść tak samo duże ilości chudego białka, co i warzyw uzupełniając je dwoma kawałkami owoców, dwoma kromkami chleba i jedną porcją żywności ze skrobią (przykładowo 200g gotowanego makaronu, brązowego ryżu, pszenicy bulgur, mamałygi) tygodniowo. Ponadto raz w tygodniu dozwolone jest przygotowanie dowolnego posiłku z przystawką, daniem głównym i deserem.
Faza równowagi trwa aż do osiągnięcia zamierzonej wagi, a zatem trudno to jednoznacznie oszacować czasowo ze względu na różną szybkość przemiany materii, jak też odmienność cech genetycznych poszczególnych kuracjuszy. Od ilości straconych kilogramów w pierwszej i drugiej fazie diety będzie zależała długość fazy trzeciej. Ten etap w diecie Dukana oznacza przyzwyczajenie się organizmu do zachodzących w nim zmian wynikających z utraty masy ciała. Na pewno konieczne jest uzbrojenie się w cierpliwość, bo na efektywną przemianę materii składa się wiele skomplikowanych procesów biochemicznych. Ponadto istotne znaczenie mają także uwarunkowania genetyczne, rodzaj wykonywanej pracy, czy uprawiony sport.