Przykładowy jadłospis tygodniowy diety Dukana

Tygodniowe jadłospisy dla osób stosujących dietę Dukana są uzależnione od fazy kuracji. Najbardziej restrykcyjny jest początkowy etap diety nazywany fazą uderzeniową, ponieważ wprowadzamy do naszego jadłospisu produkty wysokobiałkowe i jednocześnie dość drastycznie obniżamy spożycie węglowodanów. Z uwagi na te dość rygorystyczne ograniczenia najwięcej kłopotu sprawia zazwyczaj ułożenie tygodniowego menu, które zapewniłoby nam w tym trudnym okresie spożywanie urozmaiconych posiłków.

Typowy jadłospis pierwszej fazy kuracji Dukana rozpoczyna poniedziałkowe śniadanie składające się z szynki z indyka oraz odtłuszczonego serka homogenizowanego, a na obiad serwujemy stek tatarski. Świetnym podwieczorkiem spożytym tego dnia będzie placek z otrąb, który przyrządzamy mieszając jedno jajko z dwiema łyżkami otrąb owsianych, jedną łyżką otrąb pszennych, jedną łyżką chudego serka homogenizowanego lub jogurtu beztłuszczowego oraz szczyptą soli i ewentualnie innych przypraw do smaku. Po dokładnym wymieszaniu wszystkich składników smażymy placek na suchej lub skropionej olejem patelni, najlepiej teflonowej. Na kolację posilimy się chudym jogurtem. We wtorek na śniadanie możemy spożyć pieczonego kurczaka i chudy jogurt. Na obiad będziemy się delektować łososiem w marynacie. Nasz podwieczorek tego dnia to serek homogenizowany, który poprzedzi biały ser podany na kolację. W środę na śniadanie zjemy jajko faszerowane krewetkami. Nasz obiad będzie stanowić udko z kurczaka, a na podwieczorek wypijemy kefir. Ukoronowaniem dnia będzie kolacja złożona z szynki wieprzowej. W czwartek na śniadanie spożyjemy placek z otrąb owsianych, a na obiad potrawkę cielęcą. Po tych posiłkach czas na podwieczorek w postaci kremu kawowego, a następnie kolację złożoną z chudego serka. Piątek rozpoczniemy śniadaniem, na które złożą się plasterki wędzonego łososia lub pstrąga oraz biały serek wiejski. Obiad stanowić będą wątróbki z drobiu, a podwieczorek chudy jogurt. Na kolację spożyjemy kilka surimi. W sobotę na śniadanie przewidziana jest sałatka z wołowiny z winegretem i chudy jogurt, a na obiad gotowana na parze sola. Na podwieczorek w tym dniu wypijemy kefir, a na kolację zjemy tuńczyka w sosie własnym. Niedzielę zainauguruje śniadanie w postaci krewetek w chudym majonezie i serka, a na obiad zaserwujemy kotlet cielęcy z patelni. Na podwieczorek spożyjemy kefir, a na kolację jajko na twardo. Przez cały tydzień na śniadanie i kolację pijemy niesłodzoną kawę lub herbatę.

Należy mieć na uwadze, że źródłem czystych protein wymaganych w początkowej fazie kuracji jest: mięso (np. cielęcina, wołowina, polędwica wołowa, chuda wędlina bez skórki), drób (indyk, kurczak bez skórki), ryby (dorada, dorsz, makrela, śledź, łosoś, tuńczyk w sosie własnym), owoce morza, jajka, chudy nabiał (jogurt, kefir, mleko, biały ser). Nabiał powinien zawierać nie więcej niż 3% tłuszczu. Bardzo ważnym produktem są otręby owsiane, które należy spożywać codziennie w ilości przynajmniej trzy łyżek stołowych. Otręby łagodnie regulują pracę jelit i są bardzo sycące. W drugiej fazie dietę proteinową wprowadzoną w pierwszym etapie kuracji uzupełniamy w systemie naprzemiennym dozwolonymi warzywami. Możemy zastosować naprzemienność w schemacie 1/1 lub 5/5, gdzie pierwsze liczby odnoszą się do dni ścisłej diety proteinowej, a drugie oznaczają dni diety białkowej wzbogaconej jarzynami. Przykładem odpowiedniego dania z dodatkiem warzyw jest prosty kebab z kurczaka z sałatą lodową, pomidorem, czosnkiem i jogurtem naturalnym. Dobrym rozwiązaniem mogą być także kotleciki z kalafiora z jajkiem, otrębami owsianymi i mąką kukurydzianą, doprawione czosnkiem. Danie złożone z ryby w sosie greckim zadowoli podniebienia nawet bardzo wytrawnych smakoszy i dodatkowo dostarczy warzyw, takich jak marchew, pietruszka, seler, por i pomidory, doprawionych pieprzem cytrynowym.

Leave a Reply


+ 1 = siedem