Białe pieczywo jest zbyt przetworzone, przez co traci na jakości odżywczej. Nasz organizm poza pustymi węglowodanami nie dostaje nic, co pomaga w prawidłowym rozwoju. Białe pieczywo łatwe do przyswojenia, bez wysiłku organizmu. W pieczywie tym brakuje błonnika, który daje długotrwałe uczucie sytości, pomaga w wypróżnianiu, wspomaga procesy odchudzania. Białe pieczywo nie jest zdrowe. Pełnoziarnisty chleb ma w swoim składzie nieprzetworzone osłonki ziaren, które nasz organizm dłużej będzie trawił, a uczucie sytości będzie nam towarzyszyło znacznie dłużej niż w przypadku chleba białego. Dodatkowym plusem spożywania pełnoziarnistego pieczywa, jest fakt ochrony przed wieloma chorobami, między innymi rakiem płuc, który zaczyna dotykać coraz to większą grupę ludzi. Cukrzycą, wysokim poziomem cholesterolu, jak i też jest złotym środkiem na problemy zaparciami. Powodem zastosowania w diecie Dukana jedynie pełnoziarnistego pieczywa jest związane z przeważającymi korzyściami zdrowotnymi.