Czy stosując dietę doktora Pierra Dukana mogę jeść odtłuszczone sery pleśniowe i żółte?

Warto wiedzieć, że odtłuszczenie serów znacząco wpływa na pogorszenie jakości smaku. Istnieje spora różnica pomiędzy serami o niskiej zawartości tłuszczu a serami bez odtłuszczania. Istnieje wiele zastępców serów tłustych , między innymi tomme de Savoie, którego dobrą jakość polecają osoby na diecie Dukana, gdyż jest smakowity a zarazem posiada niską zawartość tłuszczu. To główna gwiazda wśród produktów dietetycznych, nie tylko na Polskim rynku żywności light. Producent tego właśnie sera opiera się o tradycyjną recepturę, przez co uzyskuje kremową konsystencje, która rozpływa się w ustach. Tak więc, najlepiej będzie jeżeli wykluczymy typowe odtłuszczone sery pleśniowe i żółte, ze względu na walory smakowe. Lepiej jest zjeść dobry twaróg z rzodkiewką, niż coś co tylko w nazwie kojarzy się z cudownym smakiem sera pleśniowego czy żółtego. Jeżeli jednak nie potrafimy obejść się smakiem, wybierzmy ser Tomme de Savoie, który smakuje wyjątkowo dobrze, pomimo niskiej zawartości tłuszczu.

Leave a Reply